Detta bör du veta om dricksvattnet!

Insändare i Norrköpings Tidningar 22 mars 2025

Innehållet i insändaren är även ställt som interpellation till Kommunfullmäktige i Norrköping och ska besvaras vid KF-mötet 31 mars 2025.

”Om dricksvattentäkten skulle påverkas negativt finns det inget enkelt sätt att ersätta den för att upprätthålla dricksvattenförsörjningen i området.”

OBSERVERA att ovanstående rubrik är Trafikverkets egna ord i en sent tillkommen rapport om Kolmårdens grundvattentäkt.

Trafikverket har i järnvägsplanen för sträckan Stavsjö-Loddby styvmoderligt behandlat dricksvattentäkten Stubbetorp-Halsbråten för hela Kolmården.
MKB tar upp enbart järnvägens sträckning och inte den intilliggande blivande arbetsytan med massaupplag och maskiner, oljor och kemikalier. Arbetsytan berör grundvattentäkten ur flera synvinklar, vilket inte tillräckligt (ref EU:s nya dricksvattendirektiv, prop 2023/24:30, sidorna 13-18) belyses i några dokument.

Som jämförelse finns ett 46-sidigt dokument om sjön Skiren, som är vattentäkt till ett fåtal hushåll.

Här nedan kartbilder som visar området med grundvattentäkten, Ostlänken och arbetsytor.

Mörklila är grundvattentäkten, ljuslila och gult är tillrinningsområden.

Som synes på bilden ovan är massaupplaget i nordvästra hörnet mycket nära (40 meter ifrån och 20 meter högre) täkten och helt över tillrinningen.

Vatten rinner neråt!

I ett sent tillkommet referensdokument (färdigställt efter att järnvägsplanen lämnats till Plan- och juridikavdelningen respektive ansökan om vattenverksamhet till MMD i Växjö) heter det att: ”Under byggskedet kan föroreningar uppstå dels i samband med anläggandet av järnvägsanläggningen och sprängarbeten för skärningen, dels vid hantering av sprängstensmassor… ”Om dricksvattentäkten skulle påverkas negativt finns det inget enkelt sätt att ersätta den för att upprätthålla dricksvattenförsörjningen i området.” (Sidorna 36 respektive 6 i OLP2-04-025-0_0-1450, Samlad bedömning dricksvattentäkt Halsbråten-Stubbetorp).

Ingenstans står att täkten förser 6 000 människor med dricksvatten.

Utredningen säger också följande om förändring till följd av Ostlänken:
”Då Ostlänken anläggs kommer en andel av det bedömda tillrinningsområdet för vattentäkten att minska. Detta reducerar grundvattenavrinningen i riktning mot vattentäkten, genom att grundvatten i närområdet till skärningen rinner ner i skärningen, och avleds mot sydväst, ut ur tillrinningsområdet och vidare mot sjön Gullvagnen.
Detta vatten, som idag naturligt tillförs tillrinningsområdet, hamnar i stället i skärningens dränering och bortleds. Den förlorade ytarealen för grundvattenbildning som följer av Ostlänkens skärning, motsvarar cirka 22 ha (Figur 12 i utredningen). Detta motsvarar en förlust av 2 – 3 % av tillrinningsområdets totala area (784 ha). Det vill säga, den förlorade ytarealen utgör endast en liten del av tillrinningsområdets totala yta.
Delen av tillrinningsområdet som ligger öster om E4 avrinner idag, liksom då Ostlänken har anlagts, via en trumma under E4, en sträcka längs E4 och vidare mot Halsbråten.”

Ytan som förloras är inte enbart 22 ha. Därtill ska läggas arbetsytan på minst 19 ha. Den ytan kommer aldrig mera att fungera som den gör idag. Här kartbild på arbetsytan:

Den sistnämnda förklaringen om vatten under E4 gäller för idag, men hur förhåller det sig när Ostlänkens skärning på 18 meters djup ”kommer i vägen” och på detta djup under E4:s vägbana? Inget sägs om detta.

I PM Bortvalt tunnelalternativ (OLP2-01-025-21-0_0-2401) sägs: ”Söder om Strålen ligger Böksjö med ett fåtal permanenta bostäder och fritidshus. Vissa bostäder i Böksjö samt samtliga i Strömsfors försörjs med vatten från huvudvattentäkt Halsbråten/Stubbetorp.” I Strömsfors bor ca 600 personer.
Det är det enda stället i TRV:s dokumentation där något sägs om vart vattnet från grundvattentäkten tar vägen. Det är dessutom fel, såtillvida att täkten förser hela Kolmården (ca 6 000 personer, företag, affärer, industrier, skolor, vårdcentral och inte minst Kolmårdens djurpark) med dricksvatten.

I tillåtlighetsbeslutet punkt 5 för Ostlänken sägs att fokus ligger på att skydda befintliga och framtida dricksvattentäkter från föroreningar som kan uppstå under bygg- och driftskedet.
Det innebär att alla ytor (även arbetsytor) som tas i anspråk måste undergå genomlysning och utredning, vilket inte gjorts fullt ut i detta fall. Nya lagar gäller från 1 mars 2024 (ref EU:s nya dricksvattendirektiv, prop 2023/24:30, sidorna 13-18).

Arbetsytan vid Grantorp mellan E4 och Ostlänken i öster och grundvattentäkten i väster samt sjön Gullvagnen i söder måste få en speciell utredning.
Hela sjösystemet, dvs Björnsjön, grundvattentäkten, Gullvagnen, Strålen och Böksjön måste också utredas eftersom allt hänger ihop och Böksjön vid norra tunnelpåslaget dessutom är reservvattentäkt.

Några kartbilder från området

Vänstra kartbilden visar grundvattentäkten mellan Gullvagnen och Björnsjön. Den grå ytan är 190 000 kvadratmeter stor (19 hektar). Där ska finnas stenkross med massaupplag, lastbilar, dumprar, grävare, diesel, oljor, kemikalier… Ytan ligger 20 meter högre än och som närmast cirka 40 meter från grundvattentäkten. Hela tiden porlar det vatten i små bäckar ner längs slänterna. Högra kartbilden i större skala.

Mörklila området är grundvattentäkten ljuslila och gult är tillrinningsområdet. Grått är arbetsyta, gröna linjer är vägar som ska byggas eller användas.

Vatten rinner neråt!

I regeringens tillåtlighetsprövning enligt 17 kapitlet i miljöbalken från
7 juni 2018 sägs:
”Särskilt fokus ska läggas på de yt- och grundvattenförekomster
som idag utnyttjas som dricksvattentäkter eller i framtiden har en
potential att utnyttjas som sådana.
Bygg- och anläggningsarbeten måste ske på ett sätt som inte
äventyrar dricksvattenförsörjningen för nuvarande och framtida
generationer.”

Arbetsytorna vid Gullvagnen och Böksjö är de kritiska punkterna.
Här ska krossverk, betongstation, dumprar, lastbilar, arbetsbodar,
stenupplag, bränsletankar, borriggar och all annan utrustning
finnas på två ytor, 190 000 respektive 140 000 kvadratmeter stora.
Dessa två ytor tillsammans är lika stora som Norrköpings
innerstad
, begränsad av Drottninggatan – Trädgårdsgatan – Östra
Promenaden – S:t Persgatan, eller nästan lika stor som ytan av
Gamla Stan i Stockholm.
Förutom dessa ytor tillkommer tillfälliga av- och påfartsramper vid fyra
platser längs E4 samt arbetsvägar i områdena.
Arbetsytorna kan skada dricksvattnet genom lakvattnets
(länshållningsvattnets) innehåll av kväve, olja, kemikalier.

Här vårt stora kompendium – VATTEN RINNER NERÅT! – så även olja, diesel, kemikalier när det regnar.

TILLBAKA TILL SIDAN 1