Efter att vi i Bevara Kolmårdsskogen träffat flera projektledare på plats intill Kolmårdens grundvattentäkt och norra tunnelpåslaget vid Böksjö i slutet av november 2023 och ställt en rad frågor, publicerades följande påpekande på Trafikverkets hemsida. Detta för att förklara processen med järnvägsbyggande.
Vi anser dock att detta borde ha publicerats långt, långt tidigare för att alla ska förstå vilka rättigheter och skyldigheter som såväl medborgarna som Trafikverket har.
Det är därför av vikt att du som medborgare tar del av samrådsmaterial och kommer med synpunkter.
Klicka för att se Trafikverkets hemsida eller läs här nedan:
Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg
Därför tar det tid att bygga järnväg – planläggning en demokratisk process
Att bygga järnväg är en lång process, men vad är det egentligen som tar sådan tid? När vi bygger järnväg följer vi en lagreglerad process.
Publicerad 14 dec 2023 (ordagrant på Trafikverkets hemsida)
Ostlänken är ett stort och komplext projekt som sträcker sig genom tre län, fem kommuner och genom ett dal- och slättlandskap med Natura 2000-områden och stora kulturhistoriska värden. Ostlänken möjliggör för fler tåg, hållbara transporter, smidigare och tryggare resor samt större arbetsmarknadsregioner.
Innan vi kan börja bygga krävs noggrann planering, många utredningar, undersökningar och flera järnvägsplaner och tillstånd. Under planläggningsprocessen pågår samråd som sker löpande under projektets gång. Samråd innebär att du har möjlighet att lämna synpunkter och bidra med kunskap om förhållanden som är viktiga att ta hänsyn till i vårt fortsatta arbete.
Järnvägsprojekt som Ostlänken planeras enligt den så kallade planläggningsprocessen, som slutligen leder fram till en järnvägsplan. I planläggningsprocessen utreder vi på Trafikverket var och hur järnvägen ska byggas. När byggande av järnväg antas påverka vattnet i området, till exempel grundvatten eller vattendrag, behöver vi beskriva hur påverkan sker för att få tillstånd att utöva så kallad vattenverksamhet.
Planläggnings- och tillståndsprocessen – steg för steg
- Trafikverket får av regeringen uppdraget att planlägga och bygga Ostlänken.
- Trafikverket arbetar fram en järnvägsplan, som beskriver var järnvägen ska ligga och hur anläggningen ska se ut. Planen visar vilken mark som behövs tillfälligt för själva bygget av järnvägsplanen och permanent när järnvägen är i drift.
Till varje plan finns en miljökonsekvensbeskrivning som beskriver både positiva och negativa konsekvenser för miljön. Denna ska godkännas av Länsstyrelsen.
- Samråd ger chansen att påverka ett järnvägsprojekt. Trafikverket bjuder in kommun, näringsliv och boende i området som berörs av järnvägsbygget för att få deras synpunkter och kunskap om området där Trafikverket planerar att bygga.
- Trafikverket sammanfattar synpunkterna från samrådet samt föreslår hur de ska behandlas i den granskningshandling som tas fram i nästa steg. Den bearbetade järnvägsplanen kungörs och ställs ut för granskning, vilket innebär en ny möjlighet att lämna synpunkter på järnvägsplanen.
- Ibland kommer det in så pass många synpunkter vid en granskning att Trafikverket behöver göra en kompletterande granskning. Trafikverket sammanfattar alla nya synpunkter och föreslår hur de ska behandlas. Därefter ställs järnvägsplanen ut för en kompletterande granskning.
- Trafikverket sammanfattar de synpunkter som kommit in, föreslår hur de ska behandlas och skickar därefter järnvägsplanen till Länsstyrelsen för tillstyrkan. När Länsstyrelsen tillstyrkt järnvägsplanen skickas fastställelsehandlingarna till Trafikverkets centrala funktion Juridik och planprövning för fastställelseprövning.
- När järnvägsplanen är prövad och fastställd finns möjlighet att överklaga beslutet hos regeringen.
- Om överklagan inte sker, alternativt avslås av regeringen, kan järnvägsplanen vinna laga kraft.
- De flesta miljöfrågor prövas inom ramen för järnvägsplanen, men för så kallad vattenverksamhet krävs också tillstånd enligt miljöbalken. Prövningen sker hos Mark- och miljödomstolen. I tillståndet regleras de villkor och krav på skyddsåtgärder som ska gälla. Prövningen av vattenverksamhet innehåller krav på samråd, framtagande av miljökonsekvensbeskrivning och ett omfattande remissförfarande.
Det är järnvägsplanen som reglerar var järnvägen får byggas. När järnvägsplanen är fastslagen får mark- och miljödomstolen inte neka Trafikverket tillstånd till de vattenverksamheter som uppkommer som en följd av den beslutade spårlinjen. Därför genomförs prövningen av vattenverksamhet efter att järnvägsplanen är fastställd.
Byggfas
När vi sedan går in i byggfas följer en tid av arbeten. Beroende på projektets storlek och omfattning varierar byggtiden. Ostlänken är ett stort och komplext projekt och kommer att byggas i etapper, med start i den norra delen av sträckan, Södertälje.
Här kan du läsa mer om Ostlänken och hur den nya dubbelspåriga järnvägen bidrar till samhällsutveckling, både i din kommun, men även i hela Sverige.
+++++++++++++++++++++++++++
OBSERVERA att det är viktigt att ge synpunkter innan Trafikverkets Plan- och juridikavdelning har godkänt de egna planerna.
Just nu ligger järnvägsplanen för sträckan Stavsjö – Loddby hos Plan- och juridikavdelningen för godkännande. När det är gjort går den vidare till regeringen. Där går det att överklaga om man anser att något inte är som det ska. Planen för sträckan Skavsta – Stavsjö är redan godkänd. Sträckan Loddby – Butängen (stationen i Norrköping) är ännu inte klar.
Trafikverket har ansökt om vattenverksamhet för sträckan genom Kolmården hos Mark- och miljödomstolen i Växjö. MMD har begärt in en rad synpunkter innan de kommer till ett avgörande.
Vi är med där som ”part i målet” och har lämnat en rad synpunkter, vilka kommer att följas av flera.
OBSERVERA att den person som skrev tillåtlighetsbeslutet för Ostlänken (som regeringen godkände strax före midsommar 2018), bytte jobb till Trafikverkets Plan- och juridikavdelning efter sex månader och finns ännu där på plats.
Är det korrekt att en som skrivit tillåtlighetsbeslutet också finns med i slutliga beslutet? Vi ser det som jäv!